Haarlerm - Ingebruikname van Riksja die geschonken is aan huis Schoterhof

Haarlem – Ingebruikname van Riksja die geschonken is aan huis Schoterhof

Bij het Haarlemse woonzorgcentrum Schoterhof staat sinds kort een gloednieuwe riksja voor de deur. De tweewielige kar die wordt voortgeduwd door een fiets met elektrische trapondersteuning is geschonken door stichting De Stad Heeft Je Nodig. Met de riksja kunnen ouderen en mensen die zelf niet meer kunnen fietsen een fietstochtje maken. De riksja werd 22 mei 2019 feestelijk in gebruik genomen. Aanwezigen konden alvast een proefritje maken.

Vrijwilligers

De riksja wordt bestuurd door vrijwilligers. Zij hebben een training gehad in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep. De vrijwilligers nemen per keer één of twee ouderen of mensen die minder mobiel zijn mee voor een fietstocht in de riksja. Een verrijkende ervaring, voor zowel passagier als vrijwilliger. Inmiddels zijn er bij Schoterhof vier vrijwilligers actief die met de riksja op pad kunnen.

Kennemerhart Schoterhof is één van de woonzorgcentra van Kennemerhart. Kennemerhart is een ouderzorgorganisatie in Zuid-Kennemerland en biedt diensten op het gebied van wonen, (thuis)zorg en welzijn aan mensen die ouder worden en ouder zijn. Annette Zuyderduyn medewerker team Welzijn van Schoterhof laat weten: ‘We zijn heel blij met deze bijzondere fiets. Voor veel cliënten is een fietstocht al een tijd niet meer mogelijk. Met deze riksja kunnen we er nu samen op uit trekken en bijzondere momenten beleven.

Idee uit Denemarken

Het initiatief is mogelijk gemaakt door stichting De Stad Heeft Je Nodig in samenwerking met Fietsen Alle Jaren van de Fietsersbond. Het oorspronkelijke idee van de riksja komt uit Denemarken. Daar rijden inmiddels al zo’n 600 riksja’s rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. Ook in Nederland zijn er al in meer dan 23 plaatsten lokale initiatieven. In Haarlem is Schoterhof de eerste instelling met een riksja.

Vrijwilligers gezocht!
Ritjes met de riksja kunnen geboekt worden bij Schoterhof. Geïnteresseerden die ook vrijwilliger willen worden en de riksja willen besturen, kunnen zich melden bij Monic Hofer op monic.hofer@kennemerhart.nl. Als vrijwilliger ben je regelmatig beschikbaar om er met de riksja en één of twee passagiers op uit te gaan. Voorafgaand krijg je een training.

Filmpje

Bekijk hier ook het filmpje van NH Nieuws over de riksja (bron: NH Nieuws)

Terug