De Haarlemse wijk Schalkwijk heeft inmiddels 14 ambassadeurs die al ruim een jaar aan de slag zijn in hun buurt. De ambassadeurs zijn opgeleid om de extra oren en ogen van Spaarnelanden te zijn in hun eigen woonwijk. Ze melden zaken die beter kunnen, zoals een losse stoeptegel of zwerfvuil, en zijn het aanspreekpunt voor buurtbewoners met vragen over bijvoorbeeld afvalscheiding. Schalkwijk is de eerste wijk waar de ambassadeurs zijn ingezet. Dit verloopt zeer succesvol.

Stichting De Stad Heeft Je Nodig werft de ambassadeurs en leidt ze samen met haar partner Spaarnelanden op. De stichting streeft ernaar om in het najaar van 2017 een nieuwe groep op te leiden en uit te breiden naar andere stadsdelen in Haarlem. Met name mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een handicap of uitkering, worden uitgenodigd mee te doen. Maar ook gepensioneerden of andere betrokken inwoners zijn welkom. Ambassadeurs werken in de wijk samen met de wijkteams van Spaarnelanden.

‘Het is een win-winsituatie.’ zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. ‘De ambassadeurs dragen actief bij aan een prettige leefomgeving en hebben de kans zich te ontwikkelen door de begeleiding die zij krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een coach of door trainingen. Daarnaast is het voor ons een manier om meer in contact komen met inwoners en een nog betere service te leveren.’

Terug